Spotify tip 8: geavanceerd zoeken

spotify tips zoeken zoekfunctie

 

De zoekfunctie van Spotify is uitgebreider dan je misschien weet. Hier vind je een paar verrassende mogelijkheden. (Let op: gebruik géén spatie na een dubbele punt).

 

Zoeken op songtekst

Hoe heet dat liedje ook alweer … Kun je er even niet op komen? Vul in het zoekveld tenminste 3 woorden uit de songtekst in. Alle liedjes waar die 3 woorden in voorkomen, worden getoond. Bijvoorbeeld: in other words > Fly me to the moon van Frank Sinatra. 

 

Zoeken op jaar

Je kunt alle muziek opzoeken uit een bepaald jaar (vul in: year:1984) of uit een periode (vul in: year:1969-1971). Let op: geen spatie gebruiken na de dubbele punt. 

 

Zoeken op label

Wil je weten welke artiesten hun muziek uitbrengen via het Nederlandse label Excelsior? Vul in het zoekveld (zonder spatie) in: label:excelsior. Een greep uit de zoekresultaten: Spinvis, Johan, Bertolf, De Staat, Daryll-Ann en Triggerfinger.  

 

Zoeken op genre

Zoek je muziek in het genre ambient? Vul in het zoekveld in: genre:ambient. Let op: geen spatie gebruiken. 

 

spotify tip zoeken op label

Even tussendoor: 

 

Maak jij ook regelmatig playlists op Spotify? Welke namen geef je die playlists? Een lijstje met ideeën zou wel van pas komen, zodat je daar uit kunt kiezen of tenminste op ideeën kunt komen. Want je hebt misschien ook het gevoel dat je nog zoveel méér playlists zou kunnen maken. Muziek voor momenten dat je je rot voelt. Muziek voor als je weekend begint. Of voor dat feestje volgende week.  

Met dit e-book heb je dat precies in handen: 262 playlist ideeën, verdeeld over 11 categorieën, van Relaxen tot Aan het werk en van Reizen tot Workout. Meld je nu aan voor de maandelijkse Liedjesmail en ontvang direct het e-book ‘262 playlistnamen’ in je mailbox. 

 


vervolg Spotify tip 8:

 

Precieze zoekopdrachten

Gebruik AND, OR en NOT om nog preciezere zoekresultaten te krijgen. Bijvoorbeeld:

 

  • Om de duetten van Michael Jackson en Paul McCartney te vinden vul je in het zoekveld in: Michael Jackson AND Paul McCartney
  • Als je niet weet of een bepaald liedje door Roxy Music is uitgebracht of als soloproject van hun frontman Bryan Ferry, vul je in het zoekveld in: Roxy Music OR Bryan Ferry.
  • Wil je alle nummers van Stef Bos behalve Papa, vul dan in het zoekveld in: Stef Bos NOT Papa

 

Krijg je teveel resultaten die niet passen bij je zoekopdracht, dan kun je ook zoekwoorden tussen aanhalingstekens zetten om alleen op die combinatie van woorden te zoeken. Bijvoorbeeld “I feel good”.

 

Zoekopdrachten combineren

Je kunt zoekopdrachten ook combineren. Bijvoorbeeld:

  • genre:disco AND year:1978 (alle muziek in het genre disco, uitgebracht in het jaar 1978).

 


 

Deze Spotify tips zijn beschreven voor de iPhone (iOS). Op Android ziet het er soms iets anders uit. En let op: sommige functies zijn alleen beschikbaar bij een betaald abonnement (Spotify Premium). 

 

Lees meer: 

Tip 1: een account maken, Spotify premium of gratis, hoe kun je opzeggen?

Tip 2: hoe zet je Shuffle uit, Spotify bibliotheek, nummers verbergen

Tip 3: playlists maken, volgorde aanpassen

Tip 4: muziek downloaden naar je mobiel of tablet

Tip 5: je playlist een beschrijving en coverafbeelding geven

Tip 6: je playlists in mappen zetten

Tip 7: zoeken op artiest, genres en stemmingen

Tip 9: je playlist delen en een gezamenlijke playlist maken

Tip 10: een Spotify code maken en scannen

Tip 11: Enhance button en Smart Shuffle

Tip 12: Spotify Blend