Over mijn illustraties en het drukproces

druktechniek gelli plate afdruk maken

 

Van een liedje naar een illustratie

De muziek raakt me meestal het eerst. Maar als de songtekst me iets zegt, geeft dat het liedje iets extra’s. Soms heb ik een bepaald beeld in mijn hoofd als ik het liedje hoor. Dit kan natuurlijk heel anders zijn dan het beeld dat andere luisteraars in hun hoofd hebben. En persoonlijke smaak komt ook om de hoek kijken, daar ben ik me van bewust. Daarom zijn mijn illustraties niet voor iedereen. En dat vind ik prima. 

 

Een liedje verbeelden

Om een illustratie te maken, begin ik met brainstormen: hoe kan ik het gevoel of de kern van het liedje verbeelden? Dan ga ik verschillende ideeën uitproberen. Dat betekent veel schetsen en keuzes maken: welk formaat is geschikt? Welk perspectief kies ik? Verwerk ik er ook een stukje van de songtekst in en welke gevolgen heeft dat voor de compositie? 

 

Druktechniek voor de illustraties

Dan kies ik materialen en kleuren. Ik pas graag druktechnieken toe, zoals monoprinten met de Gelli plate. Ik maak een ontwerp en snij een sjabloon voor elke kleurlaag die ik wil gaan aanbrengen. Ik gebruik een linoroller om de acrylverf op de Gelli plate aan te brengen en plaats dan het sjabloon erop. Dan leg ik het afdrukpapier op het sjabloon en wrijf er zachtjes overheen. De verf wordt hierdoor alleen aangebracht op de gedeeltes die ik uit het sjabloonpapier heb gesneden. Vervolgens trek ik het afdrukpapier eraf, verwijder de achtergebleven verf van de Gelli plate en breng een volgende kleur aan. Dan leg ik het sjabloon voor die volgende kleur op de Gelli plate en herhaal het proces. 

 

Dit proces heet niet voor niets monoprinten: geen twee afdrukken zijn exact gelijk. Dus er zullen altijd kleine verschillen zijn, hoewel ik ze tot een minimum probeer te beperken. Op basis van de foto’s kun je de afdruk kiezen die jij het mooist vindt en die selecteren bij 'afdruk nr'.

 

Video van het proces

Ik heb een korte video gemaakt van het proces, zodat je kunt zien hoe het in z’n werk gaat: