Nieuwe muziek ontdekken: 7 tips

platenzaak LP's uitzoeken

 

Heb jij een vast rijtje artiesten en albums waar je vaak naar luistert? Dan is het geen wonder dat je er op een gegeven moment op uitgekeken raakt. Zorg dat je je repertoire regelmatig aanvult. Dat kan met nieuwe muziek die onlangs is uitgebracht, maar ook met bestaande muziek die jij nog niet eerder had ontdekt. 

 

Maar hoe kom je aan (voor jou) nieuwe muziek? Een paar suggesties. 

 

(foto: Oleg Ivanov op Unsplash)

 

 1. Muziekrecensies
  Neem regelmatig de muziekrecensies even door van muziekblad OOR of de Volkskrant bijvoorbeeld. Misschien zit er iets bij dat je aanspreekt. Je wordt er zo ook meteen op geattendeerd als een van je favoriete artiesten een nieuw album uitbrengt. Ook zijn er diverse podcasts die nieuw verschenen albums bespreken.
   
 2. Spotify artiestenradio
  Zoek op Spotify naar een van je favoriete artiesten, bijvoorbeeld The Style Council. Als je een klein stukje naar beneden scrollt, zie je o.a. staan: The Style council radio. Dit is een radiozender met muziek die volgens Spotify verwant is aan de muziek van The Style council. 
  Ik kom op deze manier regelmatig liedjes tegen die ik nog niet kende maar inderdaad net zo goed vind als muziek van de gekozen artiest. Die voor mij nieuwe liedjes zijn soms van artiesten van wie ik het bestaan nog niet wist. En op Spotify kan ik meteen meer muziek opzoeken van die artiesten. 
  Zulke Spotify radiozenders zijn er trouwens niet alleen per artiest, maar ook op basis van een album. Of zelfs 1 nummer. Tik op de 3 puntjes naast het nummer en kies ‘Naar Radio’.
   
 3. Spotify Discover weekly 
  Elke week plaatst Spotify in jouw playlist ‘Discover weekly’ 30 nummers gebaseerd op de muziek waar je via Spotify veel naar luistert. De muziek in deze playlist past dus al bij jouw muzikale smaak en je hoeft er niets voor te doen! Ga naar ‘Zoeken’ en tik op ‘Speciaal voor jou’. Onderaan vind je jouw ‘Discover weekly’ playlist.
   
 4. Spotify Release radar 
  Op dezelfde plek vind je ook de playlist ‘Release radar’. Hierin plaatst Spotify wekelijks vers uitgebrachte muziek van je favoriete artiesten. Zo mis je nooit meer een nieuw liedje of album van de artiesten die jij graag volgt.
   
 5. Shazam
  Hoor je op de radio een leuk liedje, maar weet je niet hoe het heet en van wie het is? Vroeger zat ik soms tijdenlang te piekeren van welke artiest dat nummer nou ook alweer was. Tegenwoordig gebruik ik de app Shazam op mijn mobiel: deze vertelt me binnen enkele seconden welk liedje het is en van welke artiest.
  De app werkt simpel: tik op de grote blauwe knop en wacht even terwijl Shazam naar de muziek luistert. De app zoekt naar het liedje en toont dan de titel en naam van de artiest. Vervolgens kun je het nummer openen in Spotify, of delen met je vrienden. 
   
 6. Muziekweb nieuwsbrief
  Ik ontvang al een tijdje de nieuwsbrief van Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland. In de nieuwsbrief vind je beschrijvingen van nieuw uitgekomen cd’s en dvd’s met korte luisterfragmenten. Je kunt zelf aangeven van welke genres je tips wilt ontvangen: klassiek, jazz, wereldmuziek en/of pop. Meld je hier aan: https://www.muziekweb.nl/ 
   
 7. Luistertips van vrienden
  Vrienden met ongeveer dezelfde muzieksmaak doen je soms ook suggesties aan de hand: dit is echt iets voor jou. Niet altijd raak, maar zeker het proberen waard. Bedenk andersom ook eens: wie van mijn vrienden zou de muziek die ik pas heb ontdekt, kunnen waarderen? Hou het niet voor jezelf. Uitdelen, die luistertips!

 

Meer van deze tips vind je in het boek ‘Muziek bij je stemming. 65 ideeën om te bouwen aan een soundtrack voor je dagelijks leven’