5 heerlijke boeken met muziek in de hoofdrol

boek zomer mike bodde lekkere stukken

 

Jaaah, het is zomer! Heb jij je vakantie nog voor de boeg? En hou je van lezen én van muziek? Dan heb ik 5 fijne leestips voor je: boeken waarin muziek een grote rol speelt. Hier komen ze:

 

1. Mike Boddé – Lekkere stukken

Mike Boddé: cabaretier, imitator, schrijver, pianist, componist en … muziekliefhebber. Van welke muziek hij houdt, lees je in zijn boek ‘Lekkere stukken’ (goeie titel trouwens). Op de achterkant staat dit: “Lekkere stukken voert ons mee door Boddés muzikale universum, waarover hij geweldig aanstekelijk schrijft. Een heerlijk lees-blader-en luisterboek, waarbij de afspeellijst op Spotify de lekkere stukken-ervaring compleet maakt.”

Doe dit boek cadeau, je maakt de ontvanger er méér dan blij mee. Vooral als je dat zelf bent.

 

2. Rachel Joyce – De platenzaak

Op de middelbare school schreef ik voor Nederlands mijn scriptie over muziek in de literatuur. En als ‘De platenzaak’ toen al verschenen was, had ik het daar prima voor kunnen gebruiken, want muziek speelt de hoofdrol in deze fijne roman.

De platenzaak speelt zich af in Londen in 1988. Frank is een vrijgezel van rond de veertig met een winkel waar hij alleen vinyl verkoopt, LP’s dus. Van cd’s moet hij niets hebben. Frank heeft een bijzondere gave: hij weet precies welke muziek zijn klanten nodig hebben. En met dat talent heeft hij een positieve invloed op hun levens.

Dan komt Ilse Brauchman zijn leven binnen. Frank is meteen erg onder de indruk van haar, maar wil haar dat absoluut niet laten merken. Ze vraagt hem of hij haar les wil geven in muziek, want ze weet er heel weinig van maar is er wel door gefascineerd.

Het is een prachtig verhaal over muziek, liefde en vriendschap, dat ook nog eens boordevol zit met luistertips voor de meest uiteenlopende muziek, van klassiek tot jazz tot punk tot … ja, welk genre zit er eigenlijk niet in? Ontdek het zelf, lees dit boek!

 

3. Johnny Sharp – Crap lyrics

Wist je dat veel componisten van popliedjes niet beginnen met de songtekst, maar met de muziek? Al spelend komt er een mooie melodie naar voren of een pakkende gitaarrif. En dan zingen ze tijdelijk maar even ‘la la la’ ofzo, totdat er een compleet liedje is ontstaan.

Daarna breekt toch echt het moment aan om een passende songtekst te bedenken. En daar heeft niet elke artiest evenveel geduld voor. Dat valt je als luisteraar niet eens meteen op, want ook luisteren naar een liedje begint niet met de songtekst, maar met de muziek.

Maar als je zo’n tekst een keertje onder ogen krijgt zónder de muziek erbij, kun je er niet omheen. De Britse schrijver Johnny Sharp heeft een paar van die rammelende songteksten verzameld in zijn boekje ‘Crap Lyrics’ (helaas nog niet in het Nederlands verschenen). Hij schrijft erover op een uiterst vermakelijke manier. Een voorbeeld, over het liedje ‘Pink’ van Aerosmith:

 

“If Steven Tyler’s creaky old knees ever give up on him, there’s a gap in the market for a man who can describe colours accurately and succinctly. He was the man, after all, who sang “Pink when I turn out the light. Pink – it’s like red but not quite.”

 

Yeah, tell it like it is, Stevie! I for one would be only too happy to go into my local DIY shop and, instead of finding colour shadings that sound like euphemisms for drugs, like ‘intense apple’ or ‘Moroccan velvet’, you’d get straight-talking descriptions like ‘Nearly black but got scared’, ‘Would have been mauve but the magenta ink cartridge was running low’ or indeed ‘Well on the way to yellow but stumbled at the last hurdle and got splashed with a pot of cream’.”

 

De subtitel van dit boek is “a celebration of the very worst pop lyrics of all time … EVER!” Die belofte wordt ruimschoots ingelost. Aanrader voor elke popliefhebber.

 

4. Bronja Hoffschlag – P.I.D.

“Muziek was het enige dat me echt gelukkig maakte. Ik was geen goede muzikant, maar ik was wel heel goed in houden van muziek. Ik kon het doorgronden, het beleven en er zoveel van houden dat het pijn deed. Dat is niet iedereen gegeven.”

“1967. Nadat de achttienjarige Thomas Fremont een nieuwe foto van de Beatles ziet, raakt hij ervan overtuigd dat Paul McCartney om het leven is gekomen en vervangen door een bedrieger. Met ieder album dat verschijnt, stapelen de aanwijzingen die hij ontdekt in de covers en liedteksten zich op, maar niemand hoort of ziet wat voor Thomas zo overduidelijk is. Hij besluit de waarheid aan het licht te brengen, een keuze met verstrekkende gevolgen.

1999. Beth denkt nog vaak terug aan de nacht, waarop haar enige zoon verdween. Thomas kwam nooit meer thuis. Dertig jaar heeft ze berust in het feit dat ze hem nooit meer zal zien, totdat ze in een kastje van haar man, Robert, een stapel documenten vindt en ontdekt wat Robert al die jaren angstvallig voor haar heeft verzwegen. Beth neemt een beslissing: ze moet en zal haar zoon terugzien. Hoe dan ook.

Een ontroerende en volstrekt originele roman over verschillende vormen van eenzaamheid en de kracht van onwaarschijnlijke vriendschappen, waarin feiten naadloos worden verweven met fictie.”

Mooi boek. Het gaat meer om de personages en hun verhalen dan om het mysterie rond de mogelijke dood van Paul McCartney. Of de geruchten wel of niet waar zijn: je wordt er als lezer wel nieuwsgierig naar, maar uiteindelijk doet het er niet toe. Het is geen zwaar boek, integendeel. Ik heb ervan genoten.

 

5. Joe Jackson – Een overwinning op de zwaartekracht

De autobiografie van Joe Jackson stond al jaren op mijn leeslijst en onlangs heb ik ‘m eindelijk van de bieb geleend. Dit boek is namelijk al in 1999 in het Engels verschenen en in 2013 vertaald in het Nederlands. Hoog tijd dus. Want wat een veelzijdige muzikant is Joe Jackson. En wat kan hij ook nog eens onderhoudend schrijven, ontdekte ik. Terecht dus dat de sticker ‘DWDD boek van de maand’ erop geplakt zit.

Zoals Jackson zelf in de inleiding uitlegt, is het leven van een popster helemaal niet zo interessant. Het vallen en opstaan op de weg naar succes toe is veel boeiender. Daarom heeft hij ervoor gekozen om die weg te beschrijven en laat hij het verhaal eindigen op het moment dat hij een platencontract krijgt aangeboden voor zijn debuutalbum ‘Look Sharp!’.

Aan dat moment zijn vele moeizame jaren voorafgegaan. Hij komt namelijk uit een eenvoudig arbeidersmilieu en het lag dus niet bepaald voor de hand dat hij naar het conservatorium zou gaan. Maar zijn liefde voor muziek en zijn talent werden opgemerkt. En door hard te werken en door kansen te grijpen die zich voordeden, heeft hij uiteindelijk toch veel weten te bereiken. En dat vind ik het leuke van boeken lezen over muzikanten: hoe meer je weet van hun verhaal, hoe meer je gaat waarderen wat ze tot stand hebben gebracht.

Over de jaren van ploeteren en onzekerheid vertelt Joe Jackson een hele hoop vermakelijke anekdotes. Daarnaast is hij iemand die een beschouwende blik heeft op de wereld, die goed over dingen heeft nagedacht en dat ook nog eens mooi weet te verwoorden. Op pagina 37 heeft hij het bijvoorbeeld over schrijven over muziek:

“Ik kan minstens drie mensen bedenken die zouden hebben gezegd dat schrijven over muziek net zoiets is als dansen over architectuur. Met andere woorden: muziek voert ons naar oorden waar woorden ons niet kunnen brengen, en misschien gaat het daar juist om. (…) Het probleem is dat het een drievoudige uitdaging is. Om te beginnen moet je de muziek echt doorgronden. Vervolgens moet je die naar een andere taal vertalen: de taal der woorden. En tot slot moet je met die woorden een goede tekst creëren. En zelfs als je daar allemaal in bent geslaagd, heb je misschien wel óver muziek geschreven, maar heb je die nog niet per se verkláárd.”

Wijze woorden. Ik merk zelf ook dat ik grandioos tekortschiet als ik onder woorden probeer te brengen wat bepaalde muziek met me doet en welk onderdeel van die muziek daar voor zorgt. Toch blijf ik het proberen, omdat ik muziek nou eenmaal onder de aandacht van andere mensen wil blijven brengen.

 

Mede door dit boek ben ik weer helemaal vol van de prachtige liedjes van Joe Jackson. Echt de moeite waard om te beluisteren. Je kent er vast meer dan je denkt:

• Steppin’ out

• Be my number two

• It’s different for girls

• Real men

• Breaking us in two

• A slow song

• Is she really going out with him?

 

In mijn boek 'Muziek bij je stemming' vind je nog meer leestips voor boeken met muziek in de hoofdrol.