Mixtape: deze muziek vertelt je wie ik ben

cassettebandje tekening mixtape

 

Twee vingers hangen gespannen boven de PLAY en RECORD knoppen. Wanneer houdt de DJ zijn mond nou eens … ja, nu! Tegelijk indrukken. En nu wachten tot het eind van het nummer, de kunst is om op STOP te drukken net voordat de DJ weer begint te praten.

 

Opnemen van de radio

Op deze manier nam ik heel wat liedjes over van de radio op cassettebandje. Voor iedereen die in de jaren ’70 of ’80 opgroeide, was dit een belangrijke manier om muziek te verzamelen. Veel goedkoper dan LP’s of CD’s kopen. Liefst kocht ik ze van Maxell of TDK. BASF vond ik er toch wat minder goed uitzien.

Op mijn cassettebandjes stonden de vreemdste muzikale combinaties. Als ik nu ‘Old and wise’ van Alan Parsons Project op de radio hoor, verwacht ik daarna altijd nog ‘What have I done to deserve this’ van Pet Shop Boys & Dusty Springfield. Want dat was het volgende liedje op mijn cassettebandje.

 

Toen ik ongeveer 12 was, had ik geld gespaard om een Philips radio met dubbel cassettedeck te kopen. Nu kon ik niet alleen van de radio muziek opnemen, maar ook van andere cassettebandjes. Ik werd een ware verzamelaar, nam bandjes over van mijn oudere broer en zus (10cc, Toto, Dire Straits, Supertramp) en van vrienden (A-ha, Lenny Kravitz, Waterboys, R.E.M.).

 

Cassettebandjes samenstellen

Ik stelde cassettebandjes samen voor mezelf maar soms ook voor vrienden of klasgenoten. We wisselden bandjes uit en probeerden elkaar te overtuigen: dit is zó goed, moet je echt eens naar luisteren. En door onze muziek te delen, leerden we elkaar een beetje beter kennen.  

Jamie Cullum kent dit fenomeen. Hij schreef er een prachtig nummer over met de toepasselijke titel ‘Mixtape’. Hij zegt in feite: Wil je mij leren kennen, luister dan naar deze muziek.

I'll make you a mixtape that's a blueprint of my soul
It may sound grand but babe it's all you need to know


Bekijk de complete songtekst maar eens.

En deze geweldige uitvoering: samen met het BBC Proms orkest krijgt Jamie het publiek in The Royal Albert Hall aan het springen. Dit is mijn ultieme muzikale oppepper: