Top 2000 stemmen - 6 tips

top 2000 cafe en logo

 

Het is bijna december, de top 2000 komt er weer aan! Een week lang feest op NPO radio 2. Maar dat top 2000 stemmen, wat een klus is dat elke keer. Hoe pak je dat nou handig aan? Zodat je je stemlijstje vol trots op social media kunt posten?

 

Ik heb 6 typen stemmers voor je op een rijtje gezet:

 

1. De ‘dit ben ik’ stemmer

Je kijkt in je platenkast – of een tikje moderner: in je Spotify playlists. Welke nieuwe muziek heb je het afgelopen jaar leren kennen? En welke ‘all time favourites’ mogen niet ontbreken? Je zoekt ze op en kiest hun beste nummer uit. Je gaat naar de M van Muse, de S van Stevie Wonder en oh, The Beatles mogen natuurlijk niet ontbreken. Het resultaat? Een stemlijst die jouw muzikale smaak prachtig weerspiegelt. Niks meer aan doen.

 

2. De idealist

Jouw favoriete nummers zijn de minder bekende pareltjes. De betere soulliedjes. En iets van Camel misschien, of het vroege werk van Genesis.

Iedereen zou deze nummers moeten horen. En daar lever jij natuurlijk graag je bijdrage aan. Voor een betere wereld, met een verfijnde muzikale smaak.

 

3. De realist

Tja, je kunt wel op al die onbekende liedjes stemmen, maar die komen er toch niet in. Daar kun je je maar beter bij neerleggen. Dus jij kiest uit de hogere regionen van de lijst van vorig jaar de nummers die jou wel aanspreken. De minst slechte opties dus. Eén ding staat vast: de nummers in jouw stemlijst hoor je zeker terug tussen 25 en 31 december.

 

4. De activist

De top 100 wordt gedomineerd door blanke muziek. En vrouwelijke artiesten zijn op 1 hand te tellen. Het is een schande! Jij gaat op de barricade en stemt dit jaar voor al die heerlijke soul-, blues- en funkmuziek. En/of uitsluitend voor vrouwelijke artiesten. Girl powerrrr!

 

5. De grondige stemmer

Jij gaat ‘all the way’. Je trekt er een weekend voor uit en begint bij de A. ABBA moet er natuurlijk in en Adele. Oh ja, dat prachtige nummer van Alphaville. Hm, bij de G zit je stemlijst al vol. Dat wordt kiezen: nieuw nummer erin betekent eerst eentje er weer uit. Deze aanpak kost een hoop tijd, maar jij hebt je plicht tenminste gedaan: geen nummer is aan jouw aandacht ontsnapt.

 

6. De standvastige stemmer

Jouw stemlijst heb je ergens rond 2003 geperfectioneerd en je staat er volledig achter. Dit zijn nu eenmaal de beste nummers, niemand kan je daar vanaf brengen. Er ligt een printje ergens in een la en elk jaar pak je die er even bij: stemmen is voor jou een peulenschil …

Nou, dat zijn ze alle 6. In welk type stemmer herken jij jezelf? Je kunt reageren via Facebook of Instagram

 

Oh trouwens: stemmen voor de Top 2000 lijst van dit jaar kan begin december. Veel stemplezier!  

Hier vind je een overzicht van alles over de Top 2000 van 2023