10 onvergetelijke videoclips uit de jaren 80

4 screenshots videoclips jaren 80

 

Muziek in de jaren ’80: daarbij speelden videoclips een grote rol. Soms zie je er weer eentje langskomen op TV of op YouTube en ben je direct terug in die tijd. Ik heb 10 video’s voor je op een rijtje gezet, die wat mij betreft kenmerkend zijn voor de 80s. Ik wens je veel kijkplezier en prettige nostalgie!

 

10 - Queen – I want to break free. Het blijft vermakelijk om te zien: de stofzuiger die eerst alleen in beeld komt, dan met Freddie Mercury erachter. In vrouwenkleren, net als de andere bandleden. Het was een parodie op de Engelse soapserie Coronation Street. Maar in de VS konden ze deze humor niet waarderen: de videoclip werd daar verboden. Ongelooflijk.

 

 

9 - Eurythmics - Sweet Dreams (Are Made of This) Deze video bevat heel veel iconische beelden: van retro computers tot het androgyne imago van Annie Lennox, oranje haar, een stel koeien in een veld… Ach, de 1980s … 

 

 

8 - Genesis – Land of confusion Genesis als Spitting Image poppen? Wat wil je nog meer. Bovendien krijg je een gratis lesje moderne geschiedenis over wat er gaande was op het hoogtepunt van de Koude Oorlog in de regeringsperiode van Thatcher in de UK en Reagan in de US. 

 

 

7 - Frankie Goes To Hollywood: Two Tribes (1984). Een controversiële band met een controversiële video. Net als ‘Land of Confusion’ is ook deze video geïnspireerd door de Koude Oorlog. We zien de Amerikaanse president Reagan en zijn Russische tegenspeler Chernenko die met smerige trucjes hun meningsverschillen uitvechten. Deze clip is van de hand van Kevin Godley & Lol Creme, die na hun tijd bij 10cc furore maakten als makers van videoclips voor The Police en Sting, Duran Duran, Yes en vele anderen. 

 

 

6 - Dire Straits - Money for Nothing. OK, de animaties zien er nogal gedateerd uit, maar dit was destijds wat er mogelijk was. Het schijnt dat het niet makkelijk was om Mark Knopfler te overtuigen dat deze video een goed idee was, maar het zorgde er wel voor dat Dire Straits een van de best verkopende bands werd van de jaren ’80. 

 

 

5 - Run DMC vs Aerosmith - Walk This Way. Deze video staat symbool voor het moment waarop hip-hop mainstream werd: rap en rock gaan prima samen in deze explosieve video die z’n tijd ver vooruit was. En Aerosmith toonde aan dat ze beschikken over de nodige zelfspot, dat valt te waarderen. 

 

 

4 - Peter Gabriel – Sledgehammer. Peter Gabriel moest 16 uur lang op een glazen plaat liggen voor het maken van deze videoclip. Maar het was het waard: de combinatie van klei-animatie en stop-motion was super-vernieuwend en is nog steeds erg leuk om naar te kijken. 

 

 

3 - Pat Benatar - Love Is A Battlefield (1983). Deze clip vond ik als jonge tiener erg indrukwekkend. Ze loopt weg van huis en moet zich zien te redden in het harde leven in de stad. 

 

 

2 - Michael Jackson – Thriller. Met deze clip veranderde Michael Jackson alles. Het is eerder een korte film dan een muziekvideo. Met dansende zombies en behoorlijk enge schrikmomenten. Sloeg in als een bom. 

 

 

1 - A-Ha - Take on Me. De Noorse jongens van A-ha hadden het vanuit Londen al 2 keer geprobeerd met ‘Take on me’, zonder succes. De platenmaatschappij stak echt z’n nek uit door opdracht te geven om deze dure clip te maken, voor een nog onbekende band uit Noorwegen of all places. Maar het werd een succes, en hoe! Deze video is op YouTube inmiddels meer dan een miljard keer gestreamd.