Radio – De Avondspits

cassettebandje de avondspits radio

 

Bij ons thuis was het vaste prik: tijdens de afwas na het avondeten luisterden we naar De Avondspits. De presentatie was steevast in handen van Frits Spits, die in 2019 werd verkozen tot belangrijkste radiomaker van de afgelopen eeuw. En terecht.

 

Poplimerick

Zullen we ‘De Avondspits’ meteen ook maar uitroepen tot het leukste radioprogramma aller tijden? Met rubrieken als de Steunplaat en de Poplimerick: een kort gedichtje over een bekende plaat, bijvoorbeeld:

 

‘Een kanarie uit Goeree Overflakkee

wilde dolgraag met de trekvogels mee.

Maar zijn kooi bleef gesloten;

tot zijn dood heeft hij gefloten:

One day I’ll fly away’.

 

Met de opkomst van TV en later van internet klonk nogal eens de voorspelling dat het fenomeen radio nu wel gauw zou verdwijnen. Maar niets is minder waar: na 100 jaar is radio nog altijd springlevend.

 

Vooral programma’s waar ‘beleving’ en ‘sfeer’ centraal staan, doen het goed. Denk maar aan het ongekende succes van ‘Evers staat op’ en de ‘Top 2000’.

 

Kruip in de huid van ...

‘De Avondspits’ was ook zo’n programma waarin veel te beleven viel. Ken je de rubriek ‘Kruip in de huid van … ‘ nog? Een luisteraar deed zich voor als een persoon of groep die hij bewonderde en werd door Spits stevig aan de tand gevoeld met 5 pittige kennisvragen over deze persoon. Totdat hij/zij door de mand viel en een vraag niet kon beantwoorden. Bijzonder spannende radio vond ik dat.

 

Wist je dat je een fragment hiervan kunt terugluisteren via Youtube? Hier hoor je: ‘Kruip in de huid van…’ uit 1985.