7 dingen die je kunt doen met je verzameling cassettebandjes

cassettebandjes bewaren wegdoen

 

Je verzameling cassettebandjes, heb jij die nog? Ergens op zolder in een doos. Of twee. Zelf heb ik er nog geen afstand van kunnen doen. Niet omdat ik een verzamelaar ben en nooit iets wegdoe.

 

Maar mijn cassettebandjes, nee dat ligt anders. Het gemak waarmee je nu op elk moment kunt luisteren naar welke muziek je maar wilt, dat was er niet in de jaren ’80 en ’90. Ik koesterde elk album dat ik als tiener op tape had weten te bemachtigen. Het album ‘Hydra’ van Toto, overgenomen van een bandje dat mijn broer had. ‘Raintown’ van Deacon Blue, overgenomen van een CD die ik van de bibliotheek had geleend. ‘Eye in the sky’ van The Alan Parsons Project: de soundtrack van de zomervakanties in Frankrijk. Talloze herinneringen kleven er aan die tapes. Die kan ik toch niet zomaar wegdoen?

 

Aan de andere kant is het zeer de vraag of we ze ooit nog zullen afspelen. Dus … wat doen we ermee? Ik heb 7 opties voor je op een rijtje gezet.

 

1. Doe ze toch maar weg.

Volgens opruimgoeroe Marie Kondo moet je jezelf tijdens het opruimen bij elk ding afvragen: ‘does it spark joy?’ Word je er blij van? Zo nee, doe het dan weg. Misschien kun je iemand anders nog blij maken met jouw verzameling, bijvoorbeeld via Marktplaats.

 

2. Verwerk ze in een grappige decoratie.

Een tas, een lamp, een pennenbakje. Op Pinterest zijn talloze creatieve ideeën te vinden. 

 

3. Ervaar de generatiekloof.

Geef een cassettebandje aan je kinderen. Hebben zij enig idee hoe dat werkt: muziek beluisteren met zo’n bandje? Deze Engelse kinderen hebben in elk geval geen flauw idee en dat levert een grappig filmpje op: https://www.youtube.com/watch?v=Z27sDA5Lz8A

 

4. Doe mee met de trend en ga ze weer beluisteren.

Als je je cassettespeler niet bewaard hebt, koop er dan weer een. Er is al jaren een comeback gaande. Artiesten als Tom Odell, The Weeknd en Twenty One Pilots brengen hun nieuwste album weer uit op cassettebandje.
In deze tijd van perfectie en gemak vinden mensen het heerlijk om weer moeite te moeten doen. Het terug- en vooruitspoelen. Die geur van de tape. Muziek die je kunt aanraken. Kortom: muziek beluisteren wordt weer een belevenis.

 

5. Duik eens in de muziek van je jeugd.

Ik merk dat ik op Spotify vooral muziek beluister van artiesten die ik op de radio ook al voorbij hoor komen. Toen ik mijn doos met cassettebandjes weer eens van zolder haalde, zag ik albums die ik helemaal vergeten was. Ik had bijvoorbeeld een bandje met aan de ene kant Toontje Lager en aan de andere kant Kids from Fame. Staan allebei op Spotify! Zo heerlijk om na 30 jaar weer eens terug te horen.

 

6. Zet je cassettebandjes om naar MP3.

Voor ca. € 30,- koop je een ‘cassette-MP3 converter’, waarmee je je cassettebandjes met behulp van je pc of laptop kunt omzetten naar MP3 nummers. Opdat ze nooit verloren gaan.

 

7. Laat die dozen toch lekker op zolder staan.

Bij elke verhuizing of tussentijdse opruimactie kom je ze weer tegen en word je overvallen door een prettige golf nostalgie. Geniet daarvan! Als je de ruimte ervoor hebt, beschouw je collectie dan als onderdeel van je persoonlijke verleden, net als je foto’s.

 

Staat er bij jou op zolder ook nog zo’n verzameling cassettebandjes? Wat ga jij ermee doen?