Over Heroes van David Bowie

 

Heroes van David Bowie moet op nr. 1 in de Top 2000. Tuurlijk, dat is niets meer dan mijn persoonlijke mening. Over smaak valt niet te twisten. Enzovoorts. En toch. Toch ga ik proberen je te overtuigen van de waarde van dit liedje.

 

Heroes is niet eens mijn favoriete nummer aller tijden. Dat heb ik namelijk niet: mijn top 3 wisselt vrijwel dagelijks. Die van jou misschien ook wel? Er is zoveel moois gemaakt.


Tot nu toe staat Bohemian Rhapsody van Queen bijna elk jaar op nummer 1 van de Top 2000. Maar zou dat nou echt het favoriete liedje zijn van al die mensen die er jaarlijks op stemmen? Luisteren zij er de rest van het jaar ook naar? Dat durf ik te betwijfelen. Nee, ik denk dat mensen dit nummer inmiddels gewoon vinden passen bij de jaarwisseling. En dat snap ik best: de muziek van Queen klinkt uitbundig en dat past bij een feest. En die gong aan het eind: ja, laat het nieuwe jaar maar beginnen.


Maar stel je nu eens voor dat de Top 2000 nooit heeft bestaan. Dat we dit jaar voor het eerst de kans krijgen om te stemmen op onze favoriete nummers aller tijden. Misschien ziet de top 10 er dan wel héél anders uit…

 

1. Heroes klinkt als een absolute klassieker

Maar waarom zou Heroes dan op nr. 1 moeten? Nou, allereerst natuurlijk om hoe dit nummer klinkt. Ik hoor er een soort triomf in. Iets van overwinning. Dat komt denk ik door de gitaar die meteen vanaf het intro op de 5e en 6e toon vanaf de grondtoon te horen is (sorry voor de muziektheorie als dit je niks zegt). Je hoort de bas op de grondtoon en de gitaar daar een stukje boven. En dat gaat het hele nummer door. Een echte klassieker. 

 

2. Heroes gaat over liefde en over moedig zijn

Niet alleen de muziek van Heroes klinkt ‘heroïsch’. Ook de tekst draagt bij aan dat gevoel. Het nummer gaat over twee geliefden die nabij de Berlijnse muur bij elkaar komen. En dan denk je natuurlijk meteen aan politieke spanningen, een leven in angst. Ik moet denken aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor anderen. Voor de vrijheid waarin wij nu mogen leven. Dat vraagt een enorme moed, dat zijn pas helden.


Maar je kunt ook denken aan andere situaties die moed vragen. Bijvoorbeeld dat je je durft uit te spreken voor iets of iemand. Dat je voor iemand opkomt die wordt gepest. Of de moed om iemand eindelijk te vertellen dat je van hem of haar houdt.


In de illustratie die ik bij dit liedje heb gemaakt, zie je een stel dat rent naar een soort uitgang, naar hoop toe, een nieuwe toekomst. Ook zie je voor hen 2 witte figuren. Die zou je kunnen zien als de mensen die hen zijn voorgegaan, die zij als voorbeeld nemen. Want dat is wat helden doen: ze inspireren je om ook het goede te doen. Voorbeeldfiguren kunnen je net dat zetje geven om ook moed te verzamelen. En vergeet niet: moed is niet dat je geen angst hebt, moed is dat je iets eigenlijk niet durft maar het toch doet.

 

3. Met Heroes begin je het nieuwe jaar vol inspiratie

Ik denk dat we helden nodig hebben. Voorbeeldfiguren die ons laten zien hoe je moedig kunt zijn. Daar kunnen we namelijk hoop uit putten dat een betere toekomst moeglijk is. Zeker aan het begin van een nieuw jaar kunnen we zulke inspiratie wel gebruiken. En ik gebruik expres ‘we’ omdat ik denk dat we dit samen moet doen. We hebben elkaar nodig.

 

Feitjes over Heroes

Op Wikipedia vond ik nog wat achtergronden over Heroes. Het nummer is geschreven door David Bowie en Brian Eno. Eno komt uit de band Roxy Music en heeft gewerkt met vele bekende artiesten: Talking Heads, Genesis, U2 en Coldplay o.a.


Het nummer ontstond in West-Berlijn als onderdeel van Bowies Berlijn-trilogie en is een van de weinige internationaal bekend geworden popmuziek over de Berlijnse Muur. De titel van het nummer is een verwijzing naar het nummer Hero uit 1975 van de Duitse band Neu!, die door Bowie en Eno werd bewonderd. Tijdens de albumopnamen werd dit nummer als een van de eerste opgenomen, maar het bleef instrumentaal tot het einde van de opnamen.

 

Heroes live

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende uitvoeringen van ‘Heroes’ te vinden. Ik kies voor deze live-versie uit 1985: Live Aid. Tijdens het intro zegt Bowie dit:


“I’d like to dedicate this song to my son, to our children and all the children of the world.”

 

 

Heroes art print

Onlangs maakte ik deze illustratie bij Heroes. Deze is als handgemaakte print te koop in de webshop van Liedje aan de muur.