over 'Live to tell' van Madonna

Madonna Live to tell

 

Begin jaren ’80 moest ik niet zoveel hebben van Madonna. Hits als ‘Holiday’, Like a virgin’ en ‘Material girl’ konden mij niet bekoren. Te weinig diepgang, oordeelde ik.

 

Maar in 1986 kwam ze opeens met ‘Live to tell’. En dat vond ik direct erg goed. Alles was anders aan dit nummer. Alleen het intro al, met die monumentale akkoorden. En Madonna zong een stuk lager dan in haar eerdere nummers, heel verrassend. Ik hou daar wel van.

 

‘Live to tell’ heeft iets donkers, net als bijvoorbeeld ‘Love is a battlefield’ van Pat Benatar. Het klonk alsof het ging over de harde en bittere kanten van het leven, waar ik als onschuldige 12-jarige alleen maar naar kon raden. De songtekst is vaag genoeg om er je eigen interpretatie aan te kunnen geven. Maar op www.songmeanings.com komen veel mensen tot de conclusie dat het gaat over seksueel misbruik. Over een duister geheim bewaren:

 

“Hope I live to tell

The secret I have learned, ‘till then

It will burn inside of me”

 

Het nummer is trouwens gebruikt voor de film “At close range” met Christopher Walken en Sean Penn, met wie Madonna destijds getrouwd was. In de videoclip zie je fragmenten uit die film:

 

 

Het ontstaan van Live to tell

Hoe ‘Live to tell’ is ontstaan, is een mooi verhaal. Patrick Leonard, die de muziek heeft geschreven, vertelt erover in deze Top 2000 minidocumentaire (4:50 min.). Echt de moeite waard om even te bekijken: