over 'Mr Blue Sky' van Electric Light Orchestra

illustratie ELO Mr Blue Sky

 

Ik ken eigenlijk geen ander nummer waarvan de muziek en de tekst zó goed bij elkaar passen als Mr Blue Sky. Van dit liedje krijg je meteen een zonnig gevoel, bijv. op de eerste overtuigende lentedag na een lange winter. En zo heb ik mijn illustratie bij dit liedje ook bedoeld. Mr Blue Sky duwt de wolken weg, om ruimte te maken voor een intens blauwe lucht. Laat het voorjaar maar beginnen!

 

Electric Light Orchestra en The Beatles

De muziek klinkt ook zo lekker fris en vol. Jeff Lynne, de centrale man van Electric Light Orchestra, zette graag strijkers in om een klassiek geluid te krijgen. En als je het over ELO hebt, worden The Beatles altijd meteen genoemd als inspiratiebron. En dat klopt ook. Lynne’s stem lijkt ook wel een beetje op die van John Lennon. Maar wist je dat John Lennon ook groot fan was van Electric Light Orchestra? Hij heeft in diverse interviews gezegd dat als The Beatles niet waren gestopt, ze als ELO zouden hebben geklonken. En Jeff Lynne werkte later als producer voor onder meer George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr. Volop Beatles connecties dus.

 

De vele hits van ELO

ELO had naast Mr Blue Sky een hele hoop andere hits, meer dan je misschien denkt (beluisteren op Youtube: klik op de titel):

 

 

Meer muziek van Jeff Lynne

Jeff Lynne schreef ook Xanadu, een grote hit van Olivia Newton-John. Hij produceerde muziek voor talloze artiesten, waaronder Roy Orbison, George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr. En hij was onderdeel van de zgn. ‘supergroep’ Traveling Wilburys, samen met Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison en Tom Petty. Bekend van Handle with care en End of the line. Zijn rol in de popmuziek valt dus nauwelijks te onderschatten.

 

Robotstem

Maar even terug naar Mr Blue Sky. Aan het eind van dit nummer hoor je een robotstem. Die lijkt natuurlijk gewoon de titel van dit liedje te zingen. Maar nee, in werkelijkheid zingt de robotstem 'Please Turn Me Over'. En dat verwijst natuurlijk naar het tijdperk van de LP. Mr Blue Sky was de laatste track op kant A van de plaat en daarna moest je ‘m omdraaien voor de rest van de liedjes. Luister maar eens goed rond 4:40 min.

 

Jeff Lynne over Mr Blue Sky

In deze Top 2000 minidocu vertelt Lynne over het moment waarop hij dit nummer schreef. Over het verschil tussen muziek opnemen in de studio en live optreden tijdens een concert. En hij laat het verschil in kwaliteit horen tussen de opname uit 1977 en de nieuwe versie uit 2012. Hier is een man aan het woord met een enorme liefde voor muziek. Een perfectionist die uiteindelijk toch heel tevreden is met de nieuwe opname. Vind jij Mr Blue Sky ook zo’n fijn liedje? Neem dan even 5:44 minuten de tijd om deze minidocu te bekijken (5:44 min.): 

 

 

Mijn illustratie 'Mr Blue Sky' is hier te koop.