over 'Moondance' van Van Morrison

 

De blaadjes beginnen van de bomen te vallen. Steeds meer van mijn favoriete kleuren liggen op de grond. En als je op een heldere avond naar buiten gaat, lijkt er soms iets magisch in de lucht te hangen.

 

Vooral als je dit jazzy liedje in je hoofd hebt: Moondance van Van Morrison. De ‘lopende bas’, de piano, fluit en saxofoonsolo: alles aan dit liedje klopt precies. De songtekst zie ik als een eerbetoon aan deze tijd van het jaar:

 

“Well, it’s a marvellous night for a moondance

With the stars up above in your eyes

A fantabulous night to make romance

‘Neath the cover of October skies.”

 

Fantabulous

‘Fantabulous’: wát een mooi woord. Een combinatie van de woorden ‘fantastic’ and ‘fabulous’. Ik heb altijd gedacht dat Van Morrison dit woord zelf had bedacht. Maar ik heb het opgezocht en het staat gewoon in het woordenboek. Het betekent: prachtig, voortreffelijk. En daar heb ik niets aan toe te voegen.

 

Van Van the Man naar Sir Van Morrison

Van Morrison heeft al een lange carrière achter zich. Midden jaren ’60 had hij hits met zijn Noord-Ierse band Them, namelijk Gloria, Baby, Please Don’t Go en Here Comes the Night. Toen al werd hij door zijn fans Van the Man genoemd.

 

Zijn eerste solohit was Brown Eyed Girl, later volgden o.a. Into the Mystic, Moondance, Wild night, Domino, Bright Side of the Road, Whenever God shines His light (duet met Cliff Richard) en natuurlijk Have I told you lately.

 

Zijn muziek wordt omschreven als Celtic soul: een mix van soul en dromerige folk-jazz met Keltische invloeden. Een thema dat in veel van zijn werk terugkomt is zijn geloof in de helende kracht van muziek, gecombineerd met een mystieke vorm van christelijk geloof.

 

In 2015 werd hij door Prince Charles benoemd tot ridder: voortaan is het dus Sir Van Morrison. Na afloop van de plechtigheid was er een kort, spontaan interview, dat zelfs een lach op zijn gezicht tevoorschijn toverde (dat schijnt enigszins uniek te zijn…):

 

 

En dan is het nu tijd om Moondance zelf te laten horen en zien. Hier in een live uitvoering uit 1998, met ‘onze’ saxofonist Candy Dulfer “All the way from Holland” zoals hij haar aankondigt:

 

 

Wil jij regelmatig aan dit heerlijke nummer worden herinnerd? Koop deze handgemaakte illustratie en hang ‘m aan je muur.