over 'Fix you' van Coldplay

 

Moeilijke dingen

Als je rondkijkt op Facebook of Instagram, krijg je soms het idee dat elk ander mens een succesvol leven leidt vol gelukzalige momenten. Maar ik denk dat jij en ik wel weten dat het echte leven ook veel moeilijke dingen bevat. Als het niet wil lukken met je baan of je bedrijf. Als je ernstig ziek bent. Als je iemand verliest van wie je heel veel houdt of als een relatie of vriendschap stukloopt. Die dingen zijn er ook, of we nou willen of niet. En dan is het volgens mij goed om daarbij stil te staan en gewoon eens verdriet te hebben.

 

Het nummer ‘Fix you’ van Coldplay heeft mij vaak genoeg geholpen als ik het moeilijk had. Want kijk maar naar de tekst: de eerste zinnen gaan meteen over zulke moeilijke situaties.

 

When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

 

And the tears come streaming down your face
When you lose something, you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

 

Ignite your bones?

En dan. Dan steekt de ik-persoon in dit liedje zijn/haar hand naar je uit. Er is iemand die jou wil troosten.

 

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

 

De regel ‘and ignite your bones’ heeft al heel wat wenkbrauwen doen fronzen. Wat zingt ie nou? Je botten aansteken? Tja, ik weet het ook niet… Ik heb de associatie met verkleumd zijn tot op het bot, je heel ellendig voelen. En dat die kou dan wordt verdreven. Want dan volgt namelijk de zin: “And I will try to fix you.”

 

Troostende muziek

Muzikaal begint het nummer heel rustig, om aan het eind van het tweede refrein op te bouwen naar een climax. Ik weet het, je muzieksmaak is iets heel persoonlijks. Lang niet iedereen wordt geraakt door dit nummer en dat geeft helemaal niks. Maar het is wel heel fijn als je voor jezelf weet bij welke muziek jij dan wel terechtkunt. Zodat je muziek kunt gebruiken voor een beetje troost als je dat nodig hebt.

 

En waar Coldplay wel heel goed in is, is een echte connectie maken met hun publiek. Ook als ze spelen in een enorm stadion. Bijvoorbeeld hier in Sao Paulo (Brazilië):

 

Leuke weetjes over Coldplay

  • Er was al een band die Coldplay heette, zij hadden de naam in een dichtbundel gevonden. Toen die band ophield te bestaan, konden Chris Martin en zijn mannen de naam na overleg adopteren.
  • Coldplay heeft aangegeven sterk te zijn beïnvloed door de Noorse band A-ha. Voor een concert in Noorwegen vroegen ze A-ha toetsenist Mags Furuholmen op het podium voor Hunting high and low. Niet zo’n verstandige keuze, want Chris Martin heeft lang niet zo’n goede stem als A-ha zanger Morten Harket, kijk maar (sorry voor de slechte opname, ik heb nog geen betere gevonden): http://www.youtube.com/v/KzFfQhUvJ_0

 

Ik vond dit nummer mooi genoeg om er een illustratie bij te maken, je ziet 'm op de foto boven dit artikel. Te koop als handgemaakte print in de webshop.