Mijn 10 favoriete artiesten

32 kijktips muziek op tv december 2023

Ik weiger antwoord te geven op die ene vraag: wie is je favoriete artiest? Niet te doen. De ene dag is het Stevie Wonder, de andere dag Crowded House. Het is maar net hoe ik me voel en welke muziek daarbij past. Toch heb ik een selectie gemaakt van 10 van mijn favoriete artiesten. Nee, het is geen complete lijst natuurlijk. Er zijn altijd momenten dat ik het grondig oneens ben met mijn eigen keuze. Het is een greep, niks meer en niks minder. Daarom staat onderaan de print ook: '... are some of my favorite artists'.

En toch. Toch is het ook weer geen random lijstje. Deze 10 artiesten hebben muziek gemaakt die ik steeds weer opzoek. Door de jaren heen, met alle ups & downs van het leven.
Ook levert het leuke gespreksstof op als vrienden of familie langskomen: je muzieksmaak overlapt vaker wel dan niet met die van de ander.
Van elk van deze 10 heb ik 1 liedje gekozen dat veel voor me betekent. In deze blogpost vertel ik welke en waarom.

 

Wil jij trouwens ook zo'n lijstje aan je muur hangen met jóuw 10 favoriete artiesten? Hier vind je alle info over 'my favorite artists'.

 

Lenny Kravitz - Let love rule

Heerlijke rock met fijne retro-sound. Fantastische ballads ook, Lenny zingt altijd vol overgave en met veel soul in zijn stem. En hij is een ras-optimist in zijn songteksten. In ‘Let love rule’ en veel andere van zijn songs hoor je dat hij wil bijdragen aan betere wereld. Bekijk hier de vrolijke videoclip:

 

 

A-ha - Take on me

Ik luisterde al een poosje naar allerlei muziek, maar A-ha was de eerste band waar ik fan van werd. Fijne melodieuze pop uit Noorwegen. Coldplay is naar eigen zeggen beïnvloed door de muziek van A-ha. Ik kies hier voor hun bekendste nummer, met de unieke videoclip: Take on me. Ik schreef eerder al eens over eerdere versies van Take on me

 

 

Jamiroquai - Canned Heat

Ik heb deze band in de 30 jaar dat ze bestaan nog niet op een slecht nummer kunnen betrappen. In welke stemming ik ook ben, naar deze muziek kan ik altijd luisteren. De heldere stem van frontman Jay Kay, de funk-disco-soul sound, de creatieve lagen in elk nummer waardoor je er nooit op uitgekeken raakt: heerlijk vind ik het. En live weten ze er altijd weer een feestje van te maken, zoals hier tijdens een concert in Verona, Italië in de stromende regen:

 

 

Stevie Wonder - I Wish

Wat ik hierboven schreef over Jamiroquai, geldt in overtreffende trap voor Stevie Wonder. Wat een grootheid. Ik kan altijd luisteren naar zijn muziek. Zó muzikaal, zó creatief. Ik word er blij van. Bijvoorbeeld deze live uitvoering van I Wish:

 


Jamie Cullum - Mixtape

Deze Britse pianist, zanger en songwriter is wat mij betreft zwaar ondergewaardeerd. Hij schrijft prachtige liedjes in de pop-jazz sfeer over herkenbare onderwerpen. En ook hij zorgt live als geen ander voor een unieke ervaring bij het publiek, in 2022 zag ik hem live optreden in Nederland bij het Royal Park Festival. Tijdens een optreden met orkest in de chique Londense Royal Albert Hall kreeg hij het publiek aan het springen:

 

 

Crowded House - Don't dream it's over

Heerlijke gitaarpop uit Nieuw Zeeland. Bijna alle liedjes blijven behoorlijk overeind als je ze in je eentje op gitaar speelt en dat deed ik naar hartelust vanaf begin jaren '90. In deze live opname uit 1996 speelden ze Don't dream it's over als laatste nummer van hun farewell concert op de trappen van het Sydney Opera House:

 

 

Talk Talk - Living in another world

Ik vind Talk Talk zó goed klinken. Niet overdreven veel elektronica zoals andere 80s bands, maar 'eerlijke' instrumenten zoals akoestische gitaar, piano, orgel en mondharmonica. En dan de stem van Mark Hollis, die helaas niet meer onder ons is. Luister maar naar Living in another world:

 


Fleetwood Mac - Sara

Fleetwood Mac is de verbazingwekkend geslaagde combinatie van een Britse bluesband en een singer-songwriter duo uit Californië. 2 dames en 3 heren. Het leverde prachtige pop en rock op, vooral op dat legendarische album Rumours uit 1977. Ik vind het betoverend mooie muziek, luister bijvoorbeeld naar Sara:

 

 

Steely Dan - Aja

Ricky don't lose that number: ja dat nummer kende ik van jongs af aan omdat het altijd in de Top 100 aller tijden stond. Maar pas toen ik meer muziek van Steely Dan leerde kennen, ging er een wereld voor me open. Het is met niks anders te vergelijken. Er zit rock in en jazz en fusion. Vorig jaar was ik bij een concert van coverband Royal Dutch Scam met Mike Boddé, die deze behoorlijk complexe muziek ongelooflijk goed vertolkten. Oorstrelend.

 

 

George Michael - You have been loved

Ik schreef er al eens eerder over: de muziek van George Michael heeft veel voor me betekend toen ik jaren geleden een paar dagen in het ziekenhuis moest verblijven. Wat kan muziek van grote waarde zijn als je het moeilijk hebt. Zijn stem, zijn teksten, de melodieën: bijzonder troostend. Ik vind het zó verdrietig dat hij niet meer leeft. Luister hier naar een live uitvoering van You have been loved:

 

 

Hoe zou jouw lijstje met 10 favoriete artiesten eruitzien? 

 

Marloes

Liedje aan de muur