10 podcasts over muziek

smartphone podcasts luisteren

 

Er zijn de laatste jaren verschillende boeiende podcasts gemaakt over muziek. Ontzettend leuk om naar te luisteren, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, koken of sporten. Ik heb 5 Engelstalige en 5 Nederlandse voor je gevonden. De meeste kun je vinden via Spotify, Apple podcasts of een andere podcast app. 

 

Als Engelstalige gesprekken voor jou geen bezwaar zijn, raad ik deze 5 podcasts over muziek aan:

 

  1. Broken record. Schrijver Malcolm Gladwell, producer Rick Rubin en presentator Justin Richmond praten met muzikanten over hun leven, hun inspiratie en hun werk.
  2. Soul music. Wat betekende ‘Wind of change’ van Scorpions voor de mensen in Duitsland na de val van de muur? En wat is de impact van het energieke ‘Mr. Blue Sky’ van ELO? De BBC podcast ‘Soul music’ verzamelt prachtige verhalen over de invloed die specifieke liedjes hebben op mensen over de hele wereld. Inmiddels zijn er ruim 100 afleveringen gemaakt.
  3. Sound opinions: rockcritici Greg Kot en Jim DeRogatis interviewen artiesten, praten over popcultuur en bespreken nieuwe platen. En luisteraars nemen deel aan het gesprek.
  4. Song exploder: muzikanten geven een inkijk in het creatieve proces: hoe kwam dat ene liedje tot stand? Deze podcast heeft inmiddels ook geleid tot een gelijknamige serie op Netflix, met afleveringen over o.a. Alicia Keys, R.E.M. en The Killers.
  5. Switched on pop. Muzieknerds Nate Slogan en Charlie Harding zoeken uit waarom hits aanslaan. Waarom klinkt ‘All I Want For Christmas’ elk jaar gewoon weer lekker? Hoe moeten we naar Koreaanse pop luisteren? Waarom is 90’s muziek zo bizar? Ze gaan iedere aflevering op komische en meeslepende wijze in op een ander aspect van de huidige popcultuur.

 

Luister je liever naar Nederlandstalige podcasts, probeer deze 5 dan eens:

 

  1. De muziek, de mythes. Radio 10 dj Robert Feller bespreekt het verhaal achter diverse hits, zoals Down Under (Men at Work), Tom’s Diner (Suzanne Vega), Burning Heart (Vandenberg) en In The Army Now (Status Quo).
  2. Top 2000 a gogo. Leo Blokhuis vertelt verhalen die schuilgaan achter de muziek in de Lijst der Lijsten. Leo gaat op zoek naar verrassende verbanden, heerlijke details en je hoort veel muziekfragmenten.
  3. Beethoven is meer dan een hond. Een handige en leuke spoedcursus klassieke muziek in 5 afleveringen. De grote componisten komen langs, maar ook hits, vooroordelen en ongeschreven gedragsregels. Gortdroge feiten en smeuïge verhalen worden met vaart en humor verteld.
  4. De Machine. 3voor12 redacteurs Atze de Vrieze en Niels Aalberts nemen je mee in de wereld achter de muziek. Ze praten met allerlei figuren uit de muziekindustrie over de wereld van reclamemuziek, coverbands en hoe De Staat zijn droom waarmaakte.
  5. Barts Classic Track. NPO radio 2 dj Bart Arens bespreekt samen met de artiest in kwestie hoe grote Nederlandse hits tot stand zijn gekomen. Achter het mengpaneel van de Wisseloord Studio’s ontleedt hij de track laagje voor laagje en hoor je hoe het nummer is ontstaan.

 

Aanvulling januari 2023: in dit overzichtje vind je nog een paar leuke podcast-tips van NPO radio 2. 

 

Dit is tip 60 uit mijn boek ‘Muziek bij je stemming. 65 ideeën om te bouwen aan een soundtrack voor je dagelijks leven’