Over Rapper’s delight van The Sugarhill Gang

 

“I said a hip…” – als je die woorden ziet of hoort, weet je vast meteen uit welk liedje ze komen: Rapper’s delight van The Sugarhill Gang. Voor veel mensen geldt dit nummer uit 1979 als het eerste hip hop nummer dat ze zich herinneren.

 

50 jaar hip hop

Dat geldt vooral voor mensen als ik, die niet zo in de hip hop zitten. Want de echte kenners weten dat hip hop ouder is. Dit jaar wordt namelijk overal ter wereld 50 jaar hip hop gevierd en dat betekent dat 1973 wordt gezien als het geboortejaar. Daarover vond ik dit op Wikipedia:

“Hiphop begon in de Verenigde Staten, in de binnenstad van New York. Hiphop is waarschijnlijk ontstaan uit 70's disco, funk en dub maar werd een eigen stroming in The Bronx tijdens zogeheten block parties (wijkfeesten). De eerste blockparty was in The Bronx en werd gegeven op Segdewick Ave.1520 door DJ Kool Herc op 11 augustus 1973.”

 

Good Times van Chic

Terug naar Rapper’s delight. Je kunt goed horen dat het nummer een sample bevat van ’Good Times’ van Chic. Nile Rodgers klaagde platenmaatschappij Sugar Hill Records aan vanwege copyrightschending. Maar hij liet de zaak vallen toen zijn naam als schrijver van het nummer werd toegevoegd (zie foto). Tegenwoordig schijnt het juist zijn favoriete nummer te zijn waarin zijn werk werd gesampled.

 

Het verhaal achter Rapper’s Delight

Het is tijd om de makers het woord te geven. In deze video (4.43 min) vertellen de originele leden van The Sugerhill Gang over:

  • het ontstaan van Rapper’s delight
  • welke rol een pizzatent hierin speelde
  • waarom je zo vaak de letter B hoort in de lyrics
  • hoe een vrouwelijke zangeres en producer als missie had om de eerste rapplaat op te nemen

 

 

De officiële videoclip kun je hier bekijken:

 

 

Rapper’s delight art print

Onlangs vroeg een klant me om een illustratie in opdracht te maken bij Rapper’s Delight. Daarin heb ik, hoe kan het anders, de tekst centraal gezet. Deze illustratie is nu als handgemaakte print te koop in de webshop van Liedje aan de muur.