graf jim morrison parijs

 

Begraafplaats Père-Lachaise, Parijs 

In 1990, toen ik 16 was, namen mijn ouders me in de herfstvakantie mee op kampeervakantie in Parijs. Het was een heerlijk zonnige week in oktober. We hebben natuurlijk allerlei prachtige plekken bezocht, maar wat toen het meeste indruk op me maakte was begraafplaats Père-Lachaise. Edith Piaf, Chopin en vele andere beroemdheden zijn er begraven.

 

Zo ook Jim Morrison van The Doors. Met de plattegrond van deze enorme begraafplaats zocht ik zijn graf. Maar al snel kreeg ik hulp: op verschillende graven stonden pijltjes gekrast: Jim >. Hoe dichter je erbij in de buurt kwam, hoe meer pijltjes je zag die de juiste richting aangaven.

 

Riders on the storm

En daar was het. Bij het graf zat een groepje fans met een walkman en miniboxjes te luisteren naar ‘Riders on the storm’. Ik was zwaar onder de indruk.

 

Op dat moment kende ik alleen de 2 nummers die elk jaar weer in de Top 100 aller tijden stonden, namelijk ‘Light my fire’ en ‘Riders on the storm’. Maar toen we na deze herfstvakantie weer thuis waren, ben ik me direct verder gaan verdiepen in The Doors en Jim Morrison. Ik leende een boek over The Doors uit de bibliotheek en CD’s natuurlijk. Zo kwam ik steeds meer te weten over zijn muziek en zijn persoon. Zijn poëzie, zijn verslavingen en het flirten met de dood, de extreme live optredens, ik vond het allemaal even fascinerend.

 

Club van 27

Triest hoe het bergafwaarts ging met zijn leven. In 1971 overleed Jim op 27-jarige leeftijd. Lid van de ‘club van 27’ dus, net als Janis Joplin, Brian Jones, Jimi Hendrix en later ook Kurt Cobain en Amy Winehouse.

 

Hoe 'Light my fire' ontstond

Toetsenist Ray Manzarek heeft een langer leven gehad: hij overleed in 2013 op 74-jarige leeftijd. In deze minidocumentaire uit het top 2000 archief vertelt hij (op zijn eigen, enthousiaste manier) over het ontstaan van ‘Light my fire’: