Toen nog niemand van Wham! had gehoord

wham artikel popfoto

 

Eind jaren ’80 ruimde mijn zus een stapel Popfoto’s op. Nou, die wilde ik wel hebben! En al bladerend kwam ik in een van die blaadjes dit bericht tegen:

 

"Wie zijn 'Wham'? Twee stukken uit Amerika ...

Wham! Twee Amerikaanse schoolvrienden schieten van de ene dag op de andere de hitlijsten binnen. Hoewel George Michael en Andrew Ridgely pas 19 jaar zijn, weten ze nu al dat ze wereldberoemd gaan worden. "Ik wist op mijn zevende dat ik later popster wilde worden," vertelt George. "Ik wist alleen nog niet hoe!" Nu weten de twee jongens het wél: ze willen hun serieuze teksten, over werkloosheid bijvoorbeeld, verpakken in een gezellige 'rapping-sound'. "Dan luisteren de mensen beter," zegt Andrew. Wham staat in Nederland hoog genoteerd met 'Young Guns'. Nou, we zijn benieuwd..."

 

Er verscheen een brede glimlach op mijn gezicht. Want inmiddels waren die ‘twee stukken’ inderdaad wereldberoemd. En wist iedereen dat ze niet uit Amerika maar uit Engeland kwamen!

 

Ik heb het berichtje altijd bewaard. Blijkbaar. Want ik kwam ’t laatst weer tegen ergens in een map en opnieuw moest ik glimlachen.

 

Maar dit keer kwam er ook een beetje verdriet doorheen. Want George Michael heeft na zijn tijd bij Wham! geen gemakkelijk leven gehad. Een leven dat ook nog eens tragisch is geëindigd met zijn veel te vroege overlijden in december 2016.

 

Zijn muziek heeft altijd veel voor mij betekend. In mooie en in moeilijke tijden. Deze parel wil ik met je delen: ‘You have been loved’: