over 'The captain of her heart' van Double

double captain of her heart

 

Verreweg de meeste muziek die je op de radio hoort, is gemaakt in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk – of kort door de bocht – Amerika en Engeland. Tuurlijk, ook artiesten uit andere landen laten van zich horen. Liedjes uit Duitsland, Zweden: daar kijk je niet vreemd van op. Maar … Zwitserland? Nee, dat verwacht je toch niet.

 

Maar in 1986 werd mijn aandacht getrokken door een liedje dat van een Zwitsers duo bleek te zijn, namelijk Double met The Captain Of Her Heart. Halverwege de jaren ’80 hoorde je veel synth-pop op de radio. En dat had wel wat hoor, al die destijds nieuwe geluidjes uit allerhande toetsenborden en drumcomputers. Ik kon het wel waarderen. Maar dit liedje is anders. Je hoort voornamelijk authentieke, analoge muziekinstrumenten. Een licht strummende gitaar, subtiel jazzy pianoloopjes en een melodieuze sopraansax. Oké, ook een synthesizer, maar alleen op de achtergrond.

 

Zou dat meteen ook de reden zijn waarom het wereldwijd een behoorlijk grote hit werd: het qua sound opvallende contrast met het gros van de hitparade? Dat is natuurlijk moeilijk na te gaan. Hoe dan ook, ik vond het als 12-jarige gewoon een prachtig liedje. En eigenlijk vind ik dat nog steeds, ruim 30 jaar later. De warme sfeer, de melancholie: een pareltje.

 

Double heeft het succes van dit nummer niet meer kunnen evenaren. Het bleef bij deze hit. Met recht een eendagsvlieg

 

Hier kun je ‘m beluisteren/bekijken: