over 'Under Pressure' van Queen & David Bowie

 

Ik wil je graag laten kennismaken met de prachtige kunst van Alan Kitching, een Britse typografisch kunstenaar. Met de ‘letterpress’ maakt hij geweldig mooie composities van woorden en letters in felle kleuren. Op http://www.debutart.com/artist/alan-kitching vind je voorbeelden van zijn werk.

 

Nou maak ik wel eens een afdruk met de ‘Gelli plate’, maar dat zal natuurlijk nooit kunnen tippen aan de kwaliteit van zijn werk. Maar ik wilde iets uitproberen in die stijl en zijn werk noemen als bron van inspiratie. Zie het als mijn nederige ode aan deze kunstenaar.


En toen bedacht ik: afdrukken maken heeft alles te maken met druk uitoefenen, pressure in de letterlijke betekenis van het woord. Dus welk liedje past daar beter bij dan ‘Under pressure’ van Queen en David Bowie?

 

De songtekst gaat natuurlijk over pressure in de figuurlijke betekenis. Dit nummer is geschreven in de vroege jaren ’80, toen mensen veel druk en spanningen ervoeren. De koude oorlog was nog volop aan de gang en de werkloosheid was hoog. Dit zorgde voor stress en angst. Maar het nummer eindigt hoopvol:

 

Why can’t we give love one more chance
Love dares you to care for the people on the edge of the night
And love dares you to change our way of caring about ourselves.

 

Een nummer dat nog net zo relevant is als in 1982. De videoclip kun je hier bekijken: