meisje pickup LP muziek

 

Een goed boek. Een kunstwerk waar je lang naar blijft kijken. Een indrukwekkende theatervoorstelling. Kortom: een beetje schoonheid. Ik denk dat we het allemaal nodig hebben. Dat je geraakt wordt door iets moois. Of dat je je in herkent in wat de kunstenaar, schrijver of muzikant probeert uit te drukken.

 

‘Zeg me dat het niet zo is’ van Frank Boeijen is bijvoorbeeld een nummer dat mij diep heeft geraakt. Als iemand plotseling overlijdt, kun je dat niet meteen accepteren. Misschien zelfs wel nooit. Luister maar:

 

 

“We vergeten de oneerlijkheid van het lot.” zingt Frank in dit lied.

 

Ik had veel aan dit nummer toen ons dochtertje Judith vlak voor de geboorte bleek te zijn overleden. Het is alweer 12 jaar geleden, maar als ik dit nummer hoor, ben ik weer daar. Toen. En ergens wil je dat niet, maar soms ook juist wel. Niet te voorspellen. Maar voor mij is het dus heel waardevol dat zulke muziek er is. Om me begrepen te voelen. Want zulke gebeurtenissen en gevoelens zijn er nu eenmaal ook, of je wilt of niet.

 

Muziek hoeft niet verdrietig te zijn om me te kunnen raken. Er zijn liedjes die me stil maken. Liedjes die  me in een uitgelaten stemming brengen. Liedjes die me vrolijk maken of waar ik energie van krijg (die twee gaan vaak samen bij mij). Naar ‘Too high’ van Stevie Wonder luister ik bijvoorbeeld graag aan het begin van mijn dag. Ik word er blij van en krijg het gevoel dat er allerlei mogelijkheden voor me open liggen. Heerlijk vind ik dat.

 

Luister maar:

 

 

Zelf merk ik dat het me goed doet om een beetje schoonheid bewust op te zoeken. Om me te laten raken. Om er ruimte voor te maken in mijn dag. En dan is muziek mijn ‘go-to’ medium. De kunstvorm die mij het meest raakt. Misschien omdat het bij muziek niet alleen draait om woorden, om een betekenis die wordt overgebracht, maar dat er ook nog eens ritme en melodie bij komen. Samen kunnen ze iets overbrengen wat je niet kunt uitdrukken in woorden. Dat heeft iets magisch, vind ik.

 

Hoe doe ik dat dan? Me bewust laten raken door muziek?

Eigenlijk heel simpel: door playlists te maken in Spotify. Heel veel playlists. Met muziek die me vrolijk maakt. Muziek waarbij verdriet of somberheid er gewoon even mogen zijn. Of juist muziek waar ik energie van krijg voor de werkdag die voor me ligt. Enzovoorts.

Zulke liedjesverzamelingen geven me een duwtje in de juiste richting. Ik kan ernaar luisteren op het moment dat ik het even nodig heb. Voor mij is dat goud waard.

 

Ben jij ook op deze manier met muziek bezig? Of zou je dat wel willen? Ik heb een boek geschreven met tips om je stemming te beïnvloeden met muziek, met de titel Muziek bij je stemming, hier te koop in mijn webshop

 

En ik sluit af met een wens: ik wens je prachtige, troostende, vrolijke en energieke muziek toe die jou helpt in je dagelijks leven.