over 'Signed, sealed, delivered' van Stevie Wonder

 

Wat een ontdekking vond ik de muziek van Stevie Wonder. Ik begon er wat laat mee. Soul en R&B waren sowieso niet echt muzikale genres waar ik mee opgroeide. En toen ik tiener was, had hij een hit met ‘I just called to say I love you’. Dat vond ik helemaal niks, dus daarmee was hij voor mij meteen afgeschreven. Tja, zo gaat dat.

 

Maar toen ik veel later ‘I wish’ ontdekte, en ‘Sir Duke’ en al die andere hits, steeg hij in mijn achting. En hoe! Want als ik denk aan levensveranderende muziek, denk ik aan Stevie Wonder. Want hij krijgt het elke keer voor elkaar: ik word blij van zijn muziek. Steeds opnieuw.

 

Signed, sealed delivered

En Stevie heeft zo ontzettend veel geweldige muziek gemaakt, dat ik onmogelijk een favoriet nummer kan aanwijzen. ‘Signed, sealed, delivered’ is toevallig het nummer waar ik meteen een beeld bij in mijn hoofd had. En dat resulteerde in de illustratie die je hier op de foto ziet (te koop hier in de webshop). 

 

Stevie groeit op in Detroit (Motortown, oftewel Motown). Hij werd te vroeg geboren en raakte niet lang daarna blind, maar ondanks die beperking speelde hij op zijn negende al piano, drums en mondharmonica. Toen hij twaalf was, verscheen zijn eerste album, met covers van zijn grote held Ray Charles. Al snel schreef Stevie ook zijn eigen nummers. Begin jaren ’70 liep zijn platencontract af en kreeg hij meer artistieke vrijheid. Hij bracht het ene succesvolle album na het andere uit.

 

Op de muziek van Stevie Wonder raak ik maar niet uitgekeken. En ik denk dat dat komt door de vaak complexe arrangementen van zijn liedjes: je ontdekt steeds weer nieuwe instrumenten en melodielijnen. Daarnaast is er vaak een belangrijke rol voor de blazerssectie, waar ik ook erg van houd.

 

Andere aanraders van Stevie Wonder

Als je nieuwsgierig bent naar meer van zijn muziek, luister dan eens naar de albums ‘Talking Book’, ‘Innervisions’ en ‘Songs in the key of life’. Kun je van begin tot eind naar luisteren, er zit naar mijn mening geen slecht nummer tussen. Hij maakt trouwens niet alleen zonnige, vrolijke liedjes, maar kaart ook regelmatig maatschappelijke problemen aan.

 

Toen Barack Obama president was, kende hij Stevie in 2009 een prijs toe (Library of Congress Gershwin Prize for Popular Song). In deze video zie je hoe hij bij die gelegenheid in de East Room van het Witte Huis "Signed, Sealed, Delivered I'm Yours" en “Superstition” speelt, met zijn fantastische band. 

 

 

Ook leuk om te kijken: Stevie was in 2015 te gast in James Cordon’s ‘Carpool Karaoke’. Ze maken een hoop lol, zingen samen een paar van Stevie’s grote hits en Stevie doet een onverwachte actie die James zichtbaar ontroert.