Module 1 - les 3: Je stemming bijsturen met muziek

In de vorige les noemde ik dat je door muziek soms onverwacht wordt geraakt. Bijvoorbeeld door een liedje op de radio waar je vrolijk van wordt. Maar ik merk zelf dat er vaak juist helemaal geen match is. Dat komt doordat:

  1. de radio-dj natuurlijk niet kan weten in welke stemming ik ben. Of ik zin heb in muziek die me vrolijk maakt, of dat ik op dit moment juist behoefte heb aan iets rustigs.
  2. de muziek die op een radiozender wordt gedraaid, vaak niet past bij mijn persoonlijke muzieksmaak. Smaken verschillen. En dat is ook helemaal niet erg.
  3. het effect dat bepaalde muziek heeft, verschilt per persoon.

 

Kortom: welke muziek een bepaald gevoel bij je oproept, is heel persoonlijk. Van klassieke barokmuziek van Bach bijvoorbeeld worden veel mensen rustig. Maar dat geldt niet voor iedereen. En waar de een graag danst op housemuziek, wordt de ander pas enthousiast bij salsa of disco. Daarom zal de muziekbibliotheek die jij tijdens deze cursus gaat samenstellen, nooit hetzelfde zijn als die van andere cursisten.

Dit betekent wel dat je er wat moeite voor moet doen. Natuurlijk kun je gebruik maken van tips van anderen, zoals playlists die andere Spotify gebruikers hebben gemaakt. Zitten daar liedjes tussen die jou ook aanspreken, dan kun je ze toevoegen aan je eigen playlists. Maar: hoe meer moeite je doet om muziek op te zoeken die past bij jou, hoe meer profijt je ervan zult hebben.

Ik wil nog wel opmerken dat je stemming van allerlei factoren afhankelijk is. Gebeurtenissen in je leven, je relatie met de mensen om je heen. Muziek kan je een duwtje geven in de goede richting, maar het is natuurlijk geen wondermiddel. Mike Boddé schrijft in zijn boek Pil dat hij tijdens een zware depressie helemaal geen muziek kon verdragen (terwijl hij een enorme muziekliefhebber is en muzikant van beroep). Als je een serieuze depressie hebt, moet je hulp zoeken. Dat is van een heel andere orde dan een dipje van een paar dagen, waarbij muziek je nare gevoelens wel degelijk kan verlichten.

 

Maar hoe weet je nou in welke stemming je gebracht wilt worden?

Ja, dat is een goeie vraag waarop ik geen ‘1 size fits all’ antwoord heb. Ook dit is voor iedereen weer anders. Het heeft ook te maken met je persoonlijkheid. Als je boos bent, wil jij dan snel kalmeren? Of liever je woede afreageren? In het laatste geval kun je muziek gebruiken als uitlaatklep.

Het kan ook nog eens per situatie verschillen. Ben je na een avondje uit nog helemaal aan het stuiteren? Misschien vind je het zo’n fijn gevoel dat je er nog wel even mee door wilt gaan, met muziek die daarbij past. Maar als je de volgende ochtend weer vroeg op moet, wil je waarschijnlijk liever rustig worden, zodat je straks goed in slaap kunt vallen.

Het is ook een kwestie van experimenteren. En goed naar gevoel leren luisteren, zodat je steeds beter weet waar jij op dit moment behoefte aan hebt. Daar ga je in deze cursus stap voor stap mee oefenen.