Voor de broodnodige variatie

screenshots spotify shuffle

Ik luister graag naar albums. Een verzameling liedjes die de artiest in een bepaalde volgorde heeft gezet, met een zorgvuldig gekozen opbouw. En die opbouw respecteer ik braaf: ik luister de nummers op het album altijd keurig in de ‘juiste’ volgorde.

 

Ik ben zo gewend aan het beluisteren van albums, dat ik dat ook via Spotify nog altijd doe. Dus ik zoek de artiest op, klik op ‘zie discografie’ en voilà, het complete overzicht van uitgebrachte albums staat voor me uitgestald. Wat een rijkdom! Een oneindig grote platencollectie binnen handbereik.

 

Maar het beluisteren van albums heeft één groot nadeel: het gevaar van grijsdraaien. Mooie term trouwens, die verwijst naar de periode van de LP. Wikipedia vermeldt: “Men spreekt bij een veel gespeelde grammofoonplaat van grijsgedraaid, omdat een versleten plaat daadwerkelijk een grijzige indruk kan maken.”

 

Tegenwoordig wordt de term meer in figuurlijke zin gebruikt: als je een album zo vaak hebt beluisterd dat hij gaat vervelen. Je kent elke noot, elk koortje en iedere gitaarsolo. Zodra de laatste noten van het eerste nummer wegsterven, weet jij al hoe het intro van het volgende nummer klinkt. Grijsgedraaid. Je kunt ‘m eigenlijk niet meer horen.

 

In Spotify zijn er minimaal 2 remedies voor dit probleem:

 

Remedie 1

De groene Shuffle knop. Werkt net als de shuffle knop op je CD-speler: de liedjes van het album worden in willekeurige volgorde afgespeeld. Variatie dus. Dat scheelt al behoorlijk, hiermee kun je het album veel vaker beluisteren voordat de verveling toeslaat.

 

Remedie 2

De afspeellijsten ‘This is’. Van artiesten met een wat groter repertoire heeft Spotify een selectie gemaakt van hun beste nummers. Zie het als een ‘best of’ album, maar dan met een enorme speelduur. De playlist ‘This is Stevie Wonder’ telt bijvoorbeeld 50 nummers. Daar ben je wel een paar uurtjes zoet mee! Zo’n lange playlist grijsdraaien, dat krijg je dus niet zomaar voor elkaar.

 

Je vindt ‘m trouwens door te zoeken op de artiest en dan niet meteen door te klikken. Tijdens het intypen van ‘Stevie W….’ verschijnt al direct de playlist ‘This is Stevie Wonder’ op je scherm.

 

Nog een extra tip: daarnaast zie je ook verschijnen ‘Stevie Wonder radio’. Dit is een radiozender met nummers die verwant zijn aan de muziek van Stevie Wonder.

 

Ik zou zeggen, maak gebruik van deze mogelijkheden. Want het zou toch zonde zijn als je juist de beste albums aller tijden niet meer kunt horen, alleen maar omdat je ze hebt grijsgedraaid? Zorg dus voor de broodnodige variatie. Dan heb je er véél langer plezier van.

 

By the way, welk album heb jij grijsgedraaid?